Plafondlijst

Lijsten en ornamenten als wandafwerking

Wilt u het interieur van een historisch pand renoveren of in oude staat terugbrengen of wilt u uw moderne nieuwbouwwoning net even dat beetje extra geven? Lijsten en ornamenten zijn prachtige vormen van wand- en plafondafwerking. Dankzij de uitgebreide mogelijkheden en variaties passen plafondplinten bij elke interieurstijl. Door een ervaren stukadoorsbedrijf in te schakelen, zoals C.P. Groenendijk uit Rotterdam, weet u bovendien zeker dat uw lijst- en ornamentenwerk op de juiste manier wordt uitgevoerd, waardoor u kunt genieten van een langdurig mooi resultaat.

Wat zijn plafondlijsten en -ornamenten?
Lijsten en ornamenten zijn een historische manier om de wanden en plafonds (en met name de overgang tussen de wanden en het plafond) te decoreren. Ze worden gebruikt om sfeer toe te voegen aan het interieur, maar soms ook om scheuren in de hoeken van de kamers te verbergen. Goede kwaliteit ornamenten zijn gemaakt van gips, maar ook goedkopere lijsten van piepschuim zijn verkrijgbaar. Wij raden het gebruik hiervan af, omdat ze bijna niet te repareren zijn.

Het aanbrengen van lijsten en ornamenten
Het plaatsen van plafondlijsten valt onder stucwerk en is een specialistische, nauwkeurige klus. Het is tenslotte erg belangrijk dat bijvoorbeeld een plafondrozet niet zomaar loskomt en naar beneden valt. De stukadoor bevestigt de lijsten, plinten en ornamenten met een lijmgips op een glad gestuukte ondergrond. Eventueel zichtbare verbindingen in de lijsten worden gevuld met reparatiemortel. Voor de mooiste afwerking kiest u ervoor om de wanden en lijsten ten slotte mooi te laten spuiten.

Plafondornamenten en -plinten voor elke stijl
U denkt bij ornamenten als wandafwerking waarschijnlijk al snel aan statige herenhuizen en monumentale panden, maar ook in een nieuwbouwwoning of klein flatje kan lijst- en ornamentenwerk enorm bijdragen aan de sfeer in uw woning. Zo kunt u kiezen voor rijkelijk versierde plafondlijsten of mooie rozetten rond hanglampen om uw interieur een klassieke uitstraling te geven. Voor een modern huis kiest u een platte plafondplint die ook een minimalistisch ingerichte woning net even wat meer diepte geeft.

Meer weten over de mogelijkheden van lijsten en ornamenten als wand- en plafondafwerking? Neem contact op met Stucadoorsbedrijf C.P. Groenendijk uit Rotterdam.

0
Feed

Schrijf een reactie