Pleisterwerk

Wat is pleisterwerk?

In iedere woning is pleisterwerk, dat ook wel stuc of stukwerk genoemd wordt, te vinden. Het wordt gebruikt als eindafwerking van muren en plafonds, maar ook als onderlaag waardoor een muur geëgaliseerd wordt. Als we het dan ook over pleisterwerk hebben dan praten we of over zichtbaar of over onzichtbaar pleisterwerk. In deze blog leggen we de verschillen in pleisterwerk, die beide perfect kunnen worden aangebracht door Stukadoorsbedrijf C. P. Groenendijk, uit.

Onzichtbaar of egaliserend pleisterwerk
Als er een binnenmuur gemetseld is, moet deze worden geëgaliseerd voordat er een definitieve afwerking op kan worden aangebracht. Door het aanbrengen van zogenoemd basispleister wordt de muur glad, maar dat is niet de enige functie ervan. Basispleister is samengesteld uit water en gips en/of kalk. Dit zorgt ervoor dat het vocht dat in de wanden aanwezig is, gereguleerd wordt. Ook levert het een positieve bijdrage aan de geluidsisolatie.

Zichtbaar sierpleister of stuc
De naam sierpleister zegt eigenlijk al precies waar deze pleister voor bedoeld is; om wanden te versieren oftewel te voorzien van een decoratie. De samenstelling van sierpleister kan zowel mineraal gebonden als organisch gebonden zijn.

Mineraal gebonden sierpleister
In mineraal gebonden sierpleister zit een natuurlijk bindmiddel, zoals kalk, gips of cement. Deze materialen zijn vochtregulerend en dragen zo bij aan een aangenaam binnenklimaat. Tenminste… als er niet over het stukwerk heen geschilderd wordt. Door toevoeging van kleine korreltjes krijgt een muur een geheel eigen uitstraling.

Organisch gebonden sierpleister
In een organisch gebonden sierpleister zit kunsthars dat fungeert als bindmiddel. Hiermee wordt de pleister ietwat elastisch, waardoor bewegingen van of in de ondergrond geen scheurvorming geven. Een bekend voorbeeld van organisch gebonden sierpleister is spachtelputz.

Als u uw wanden en/of plafonds wilt laten voorzien van egaliserend en/of sierpleisterwerk, neem dan eens contact op met de experts in pleisteren: stukadoorsbedrijf C.P. Groenendijk. Zij zijn u graag van dienst bij het verfraaien van de muren in uw woning.

0
Feed

Schrijf een reactie